HomeBlogInlevingsvermogen, wat is dat eigenlijk?

Inlevingsvermogen, wat is dat eigenlijk?

Inlevingsvermogen, wat is dat eigenlijk?

Inlevingsvermogen, wat is dat eigenlijk?

En hoe vergroot je dat?

Uit onderzoek weten we dat klanten Inlevingsvermogen de belangrijkste competentie vinden van verkopers.

Als ik inlevingsvermogen opzoek dan staat er: de mate waarin je rekening houdt met de behoeften en gevoelens van anderen en ook de eigen invloed hierop. Inlevingsvermogen is gedrag dat getuigt van het onderkennen van behoeften van anderen.

Welk gedrag hoort daarbij?

Goed luisteren, het tonen van openheid, oprechte interesse en aandacht. Vragen naar doelstellingen, belangen en wensen en behoeften en vooral doorvragen hierop. Het vergt eigenschappen als betrokkenheid en toewijding.

Hoe nu het inlevingsvermogen vergroten?

Ga heel veel vragen stellen uitgaande van oprechte interesse. We weten dat klanten een gesprek als goed beoordelen als ze 80% van de tijd over zichzelf en hun bedrijf hebben gesproken gestuurd door de vragen van de verkoper.

Ga “stage lopen” bij je klant. Vraag of je een of twee dagen mag meelopen in de operatie van je  klant. Zodat je zijn bedrijf, zijn uitdagingen, zijn problemen gaat ervaren en snappen. Bovendien kun je eenmaal binnen weer heel veel vragen stellen. Waarom ze de dingen doen zoals ze doen.

Ga een hapje eten met je klant. Vraag naar zijn persoonlijke doelstellingen en hoe jij hem kunt helpen succesvol te worden.

Ga gesprekken aan met de klant van de klant. Vorm je een concreet beeld met welke commerciële uitdagingen jouw klant te maken heeft.

Weten hoe het inlevingsvermogen van uw verkopers te laten groeien?

Praat eens met Matty Geertsen 06-10516021 of Marco Geertsen 06-10519173.