HomeBlogIs verkopen een vak?

Is verkopen een vak?

Is verkopen een vak?

Is verkopen een vak?

Wat kenmerkt een goede verkoper of account manager?

Wanneer is er sprake van een vak?  Een echt vak heeft een aantal kenmerken, volgens de definitie. Een vak is meetbaar, vereist specifieke capaciteiten en vaardigheden waarop verbetering mogelijk is en ontwikkelt zich in de tijd op inhoud en proces.

Dus ja, sales is een echt vak.

Na meer dan 3000 face to face interviews met klanten van onze opdrachtgevers konden wij vaststellen wat een goede verkoper, accountmanager onderscheidt van een gemiddelde.

We weten dat een goede verkoper of accountmanager de wil, de passie en het engagement heeft om zichzelf in te leven in de klant. Een goede verkoper is mensgericht, nieuwsgierig, proactief, open en eerlijk, transparant, oplossingsgericht, communicatief vaardig en denkt voornamelijk in termen van “What’s in it for the customer.  Een echt goede verkoper of accountmanager heeft een niet aflatende honger om alles te willen weten van zijn of haar klant en vraagt de klant dan ook het hemd van het lijf. Denk aan, wat moet ik doen om jou echt te helpen? Waar lig wakker van? Welke rol speel ik in het verdienmodel van mijn klant? Hoe blink ik uit bij de klant, als persoon en als bedrijf? Hoe blink ik uit ten opzichte van mijn concurrenten? Wat moet ik doen om een NPS 9 score te halen bij mijn klanten? Een goede verkoper of account manager durft ook zijn eigen performance bij de klant te bevragen.

We weten ook dat klanten een uitgesproken beeld hebben over hun verkoper of accountmanager. De uitblinkers, die impact maken en de klant daadwerkelijk verder helpen en zij die gemiddeld zijn. De uitblinkers, toont analyse aan, halen meer dan 10% meer omzet binnen vergeleken met zij die gemiddeld scoren.

Uitgaande van die 10% meer omzet stel jezelf dan een aantal belangrijke vragen;

Als verkoper, accountmanager: Wil ik het allerbeste worden in mijn vak en daardoor beroemd en geroemd bij mijn klanten? Wil ik een 9 halen en daardoor de waardevolste zijn voor mijn bedrijf?

Als verkoop directeur, sales manager: heb ik de allerbeste verkopers in mijn team? Doe ik er alles aan om van mijn verkopers, accountmanagers de allerbeste te maken?   

Weten hoe 10% meer omzet te halen?

Praat eens met ons en neem contact op met Matty Geertsen 06-10516021 of Marco Geertsen 06-10519173.